03 Balans en Motoriek over buitenspelen versus veiligheid

“Pas op, val er niet af!”. “Doe je voorzichtig met je nieuwe broek?”.
Wanneer je kijkt naar een moderne speelplaats, is deze vaak uitgerust met prachtige toestellen. Mooi afgewerkte materialen in opvallende kleuren. Wanneer je nog dichterbij komt, zie je dat zelfs de looprichting bepaald is en dat er door middel van zacht rubberen tegels haast geen risico is op blauwe plekken of kneuzingen, laat staan arm of been breuken! Bij de geringste beschadigingen of mankementen wordt de eigenaar van het speeltoestel verantwoordelijk gehouden voor schade aan kleding of verwonding.

Is dit wel de manier waarop de onze kinderen willen laten spelen? Begrijp mij niet verkeerd, veiligheid staat voorop! Maar wat is er nou leuker dan ravotten in het zand, boomklimmen en huttenbouwen in het bos en crossen of skaten op je eigen gemaakte schans? Een goede Balans zoeken tussen de kinderen beschermen en zelf laten ontdekken draagt positief bij aan de ontwikkeling van kinderen in zijn totaliteit.
Lichamelijke ontwikkeling gaat met vallen en opstaan. Vooral kinderen moeten de mogelijkheden van hun lichaam ontdekken. Dit doen ze vooral door te spelen en te onderzoeken! Trek ze een paar oude kleren aan en laat ze hun fantasie gebruiken. Lekker springen, rennen, rollen en klimmen! Natuurlijk kun je voor de veiligheid het spel enigszins begeleiden of sturen, maar een schram of blauwe plek bederft het speelplezier vaak niet!

Voor alle kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben, ben ik er om te helpen en zo de Motoriek te verbeteren!
Volgende keer meer over Wanneer het buitenspelen niet vanzelf gaat!

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *